250px-Codbox.jpg
Розробник Infinity Ward
Дата випуску 29 жовтня 2003
Жанр Шутер
Платформи Windows, Mac, N-Gage, PS3, Xbox 360
Режими гри Одиночна, Мультиплеєр
Версія 1.5b
Вікові рейтинги Teens
Носій *CD
  • (2)DVD
  • Steam
Рушій гри id Tech 3
Системні вимоги 600 МГц, 128 Мб ОЗУ, 1,4 Гб на жорсткому диску, 32 Мб графічна карта, звукова карта з EAX 2.0 або 3.0

Call of Duty — перша частина серії Call of Duty. У цій частині розповідається про Другу Світову війну. Ми граємо за американського, британського та радянського солдатів.

Ігровий процес

Call of Duty має як одиночний режим гри, так і багатокористувацький. В одиночній грі можна воювати за одного з трьох солдатів Другої світової: спочатку треба пройти завдання за американського десантника рядового Джої Мартіна, потім за англійця сержанта Джека Еванса, а потім - за Олексія Івановича Вороніна на початку місії рядового бійця, а пізніше (після Сталінграду) молодшого сержанта, далі (під Варшавою) сержанта і лейтенанта Червоної та Радянської армії.

Перед кожною місією проходить брифінг, у вигляді уривків із щоденників, наказів чи слайд-шоу з коментарями. Для проходження місії треба по черзі виконати всі її завдання. У грі є автозбереження в певних точках і ручне (за умовчуванням F5) збереження.

В одиночній грі є чотири рівні складності, що відрізняються кількістю поранень, які може витримати головний герой. У грі є шкала життя, заповнюється аптечками, які, однак, відсутні на вищому рівні складності «Ветеран».

Гравець може одночасно нести з собою два великих типи зброї (класу гвинтівки, автомата чи фауст-потрона), один тип пістолета та до 10 гранат, а також є можливість бити прикладом майже будь-якої зброї (до цього, як і в реальності, непридатний Sten Mk.2; однак Стеном досить вправно виконується тичок).

Деякі типи зброї мають декілька (зазвичай два) режими стрільби (наприклад, одиночні постріли і автоматна черга). Запас патронів обмежений, однак може бути поповнений за рахунок невикористовуваної зброї того ж самого типу (наприклад, зброї, що випала з рук убитого солдата) [1].

Вся зброя і обмундирування солдатів першої половини 1940-х років, періоду Другої світової війни.

У грі діють бійці чотирьох армій: США, Великобританії, Третього рейху та СРСР.

Вони - звісно - розрізняються обмундируванням, зброєю, іменами солдатів і манерою мовлення [2]. Гравцеві допомагає вбудований в інтерфейс екрану компас із зазначенням цілей місії та розташуванням бійців своєї армії.

У ряді місій гравцеві доведеться знищувати ворогів, сидячи в кузові швидкорухомого автомобіля, збивати атакуючі літаки «Штуки» із зенітних гармат, керувати танком; зенітні гармати теж доступні до використання, але лише в окремих місіях, де їх використовують для стрільби прямою наводкою по танках; наприклад, при обороні моста "Пегас".

[3]

Кампанії

У грі представлено 3 кампанії, що охоплюють кілька періодів війни з 1942 по 1945 роки. У кожній кампанії по кілька місій. Всього 26 місій.

Ігрові персонажі

Персонаж Опис
Прапор США
США
Джої Мартін
(Joey Martin)
Рядовий, рота «B» 506-го парашутно-десантного полку 101-ї повітряно-десантної дивізії США
Головний дійовий персонаж американської кампанії. Гра за цього персонажа починається з навчального табору Токкоа в США. Потім участь у десантуванні, а також у спецопераціях в Альпах, Австрії, і в Бельгії
Прапор Великобританії
Великобританія
Джек Еванс
(Jack Evans)
Сержант, 6 авіадесантна дивізія, в подальшому був переведений в SAS.
Основний персонаж англійської кампанії. Бере участь у десантуванні, а пізніше в складі бійців SAS в диверсійних операціях
Прапор СРСР
СРСР
Олексій Іванович Воронін Спочатку червоноармієць, тоді молодший сержант 13-ї гвардійської стрілецької дивізії, далі сержант 2-ї танкової армії, і в кінці — лейтенант 150-ї стрілецької дивізій Червоної Армії
Головний дійовий персонаж радянської кампанії. Бере участь у Сталінградській битві, Вісло-Одерської і Берлінській операціях

Американська кампанія

Американська кампанія містить 8 місій. Головним героєм кампанії є рядовий Джої Мартін. Перша тренувальна місія. Наступні п'ять місій відбуваються в Нормандії, сьома — у німецьких Альпах, а восьма — в Австрії.

  • Тренування

10 серпня 1942, навчальний табір Токкоа, штат Джорджія, США.
Тренувальна місія. Немає ворогів. Необхідно прослухати інструктаж капітана Фоулі, пройти смугу перешкод, потім під керівництвом сержанта Муді стріляти з різних видів стрілецької зброї на стрільбищі, кидати гранати і закласти вибухівку на стіну зі шлакоблоків.

  • Слідопит

Франція, Нормандія, маєток біля Сент-Мер-Егліс. 6 червня 1944.
Нічна місія. Таємне десантування, встановлення маячка, бій з німцями, що охороняють підходи до Сент-Мер-Егліс.

  • Бурнвілль

Франція, Нормандія, Сент-Мер-Егліс. 6 червня 1944.
Нічна місія. Продовження попередньої місії. Захоплення міста, бій з двома взводами німецьких десантників і знищення трьох ворожих самохідно-зенітних гармат.

  • Даунвілль

Франція, Нормандія, Сент-Мер-Егліс. 6 червня 1944.
Денна місія. Продовження попередньої місії. Утримання міста, відображення контр-атак десантників, знищення трьох німецьких танків, знищення чотирьох мінометних розрахунків.

  • Поїздка на машині

Франція, Нормандія. Дорога № 13. 6 червня 1944.
Денна місія. Продовження попередньої місії. Треба пробитися на машині разом з сержантом Моді і рядовим Елдером в штаб батальйону.

  • Брекур

Франція, Нормандія, маєток Брекур. 6 червня 1944.
Денна місія. Продовження попередньої місії. Знайти і знищити всі ворожі артилерійські знаряддя, знайти ворожі документи і врятувати пораненого солдата.

  • Шато

Німеччина, Альпи. 7 серпня 1944.
Нічна місія. Потрібно в складі диверсійної групи проникнути на німецьку базу в альпійському маєток, знайти важливі документи, знищити ворожу радіоапаратуру і врятувати полоненого англійця капітана Прайса.

  • Табір військовополонених

Австрія, німецький табір недалеко від Штрассгофа. 18 вересня 1944.
Нічна місія. Потрібно проникнути у складі диверсійної групи в німецький табір і врятувати за 10 хв. полоненого англійця майора Інграма.

Англійська кампанія

Британська кампанія складається з 6 місій. Протагоністом в них є сержант Джек Еванс. Місце дії перших двох місій  — Нормандія, наступних трьох — Німеччина, а шоста  — у Північному морі біля Норвегії.

  • Операція «Пегас». Ніч

Франція, Нормандія, міст Пегас. 6 червня 1944.
Нічна місія. Захоплення контрольованого німцями мосту через канал, знищення німецького танка і зачистка місцевості.

  • Операція «Пегас». День

Франція, Нормандія, міст Пегас. 6 червня 1944.
Денна місія. Продовження попередньої місії. Утримання мосту Пегас, відображення контр-атак німців і знищення кількох німецьких танків.

  • Дамба

Німеччина, гребля на річці Рур. 2 вересня 1944.
Нічна місія. Одиночний рейд на німецьку греблю в Рурі з метою послаблення її протиповітряної оборони і підриву генераторів. Знищення зеніток. Наприкінці місії возз'єднання з сержантом Уотерсом і капітаном Прайсом.

  • Поїздка на вантажівці

Німеччина, гірська дорога. 2 вересня 1944.
Денна місія. Продовження попередньої місії. Втеча з греблі з Уотерсом і Прайсом на німецькому вантажівці, стрільба з Панцерфаустів з спіткати ворожим вантажівкам, машин і мотоциклів. Прикрити зі снайперською гвинтівкою сержанта Уотерса, поки той вручну підриває міст.

  • Льотне поле

Німеччина, німецький аеродром. 2 вересня 1944.
Денна місія. Продовження попередньої місії. Прорив на німецький аеродром, стрілянина по німецьких пікіруючих бомбардувальників «Штука» з зенітки і втеча на транспортному літаку.

  • Корабель

Північне море, близько Норвегії, німецький лінійний корабель «Тирпиц». 27 жовтня 1944.
Нічна місія. Треба в формі німецьких офіцерів проникнути на корабель, закласти вибухівку на генератори, вивести з ладу радіозв'язок, взяти документи і «змитися» з корабля (капітан Прайс у цій місії гине).

Прапор СРСР Радянська кампанія

У радянській кампанії 9 місій — це найдовша кампанія в грі. Протагоніст — Олексій Іванович Воронін. У перших п'яти місіях показана Сталінградська битва, у наступних — Вісло-Одерська операція, в ході якої була звільнена Польща. У цій кампанії присутні дві танкові місії.

  • Сталінград

СРСР, річка Волга, Сталінград. 18 вересня 1942.
Великомасштабний штурм Червоної Армією західного берега Волги. Головне завдання — переплисти Волгу на старому поромі під гарматним обстрілом і атаками пікіруючих бомбардувальників, потім, отримавши п'ять патронів гвинтівки без самої зброї, пробиватися вгору по схилу берега, після чого допомагати снайперові Бородіну (у тому числі ліквідувати комісара, що відстрілює всіх, хто намагається відступити), і дивитися, як радянська артилерія знищує німців в районі берега. Місія частково скопійована з відповідного епізоду у фільмі «-05-0033Ворог біля воріт» з Джудом Лоу.

  • Червона Площа

СРСР, Сталінград, центр. 18 вересня 1942.
Продовження попередньої місії. Великомасштабна атака Червоної Армії на Червону площу міста. Головний герой повинен пробитися на останній поверх сусіднього будинку і допомогти атаці за допомогою снайперської гвинтівки, а коли радянські війська захоплять Червону площу, почати пробиватися по вулицях міста до майора Зубову.

  • Залізнична станція

СРСР, Сталінград. 18 вересня 1942.
Продовження попередньої місії. Треба пробитися через вулиці і вокзал міста до дивізії майора Зубова.

  • Каналізаційні труби

СРСР, Сталінград, каналізаційна система. 9 листопада 1942.
Треба поодинці пробратися по каналізації міста до солдатів сержанта Павлова, а в каналізації є як радянські, так і німецькі загони.

  • Павлов

СРСР, Сталінград. 9 листопада 1942.
Продовження попередньої місії. Разом із залишками відділення сержанта Павлова треба захопити чотириповерховий будинок (скопійований з реального Будинку Павлова), а потім захищати його до прибуття підкріплення, знищуючи танки і піхоту.

  • Завод

Польща, Варшава, танкоремонтний завод.17 січня 1945.
Треба керувати загоном і увірватися з ним на німецький танкоремонтний завод.

  • Залізнична станція

Польща, Варшава, танкоремонтний завод. 17 січня 1945.
Продовження попередньої місії. Треба захопити завод.

  • Танк у полі

Польща, близько польсько-німецького кордону. 27 січня 1945.
Місія на радянських танках Т-34. Танкова битва Третього рейху і СРСР.

  • Танк в місті

Польща, близько польсько-німецького кордону. 27 січня 1945.
Продовження попередньої місії. Місія на радянських танках Т-34. Захоплення польського міста, зайнятого німцями.

Союзна кампанія

У ній є по одній місії за США, Великобританію та СРСР.

  • Прапор США Хартген

Бельгія, Бастонь. 15 січня 1945.
Головний герой — рядовий Джої Мартін. Захоплення двох німецьких бункерів, збір німецьких документів і знищення двох німецьких танків.

  • Прапор Великобританії Фау-2

Німеччина, військова база запуску ракет Фау-2. 2 лютого 1945.
Головний герой — сержант Джек Еванс. Знайти і знищити дві зеніт установки, влаштувати засідку на німецький конвой, проникнути на німецьку базу і знищити три ракети ФАУ-2, після чого прямувати до точки евакуації.

  • Прапор СРСР Берлін

Німеччина, Берлін, центр. 30 квітня 1945.
Головний герой — лейтенант Олексій Іванович Воронін. Треба знищити три зенітки і один танк на вулицях міста, пробитися до Рейхстагу, захопити його і встановити на його даху Прапор Перемоги.

Персонажі

  • Прапор США Рядовий Джозеф «Джої» Мартін   — протагоніст
  • Прапор США Капітан Майк Фоулі
  • Прапор США Сержант Томас Моді
  • Прапор Великобританії Сержант Джек Еванс   — протагоніст
  • Прапор Великобританії Майор Джеральд Інграм
  • Прапор Великобританії Капітан Прайс (11 жовтня 1899  — 27 жовтня 1944)
  • Прапор Великобританії Сержант Джон Уотерс   — може бути убитий в місії «Фау-2»
  • Прапор СРСР Рядовий (пізніше лейтенант) Олексій Іванович Воронін  — протагоніст
  • Прапор СРСР Сержант Яків Павлов (4 жовтня 1917  — може бути убитий 28 вересня 1942)

Другорядні персонажі

  • Прапор США Рядовий Елдер  — може бути убитий в місії «Брекур»
  • Прапор Великобританії Рядовий Міллс   — пропав безвісти 6 червня 1944.
  • Прапор Великобританії Лейтенант Джон Девіс
  • Прапор СРСР Ст. лейтенант Козлов — може бути убитий в місії «Червона Площа»
  • Прапор СРСР Сержант Бородін
  • Прапор СРСР Сержант Макаров
  • Прапор СРСР Рядовий Коваленко   — може бути убитий в місії «Павлов»

Ігрове озброєння

Країна Зброя
Прапор Третього рейху
Третій рейх
Прапор США
США
Прапор Великобританії
Великобританія
Прапор СРСР
СРСР

Загальне

Розрахована на багато користувачів гра

Мультіплеєр може вестися на одній з декількох карт, велика частина яких є переробками завдань з одиночної гри. Гравець вибирає одну зі сторін: Вісь або Союзники, або РСЧА.

У грі 6 мережевих режимів, перелічені та описані нижче.

Код Сторони
Mp_bocage США, Німеччина
Mp_carentan США, Німеччина
Mp_chateau США, Німеччина
Mp_dawnville США, Німеччина
Mp_depot СРСР, Німеччина
Mp_harbor СРСР, Німеччина
Mp_hurtgen США, Німеччина
Mp_neuville США, Німеччина
Mp_pavlov СРСР, Німеччина
Mp_powcamp США, Німеччина
Mp_railyard СРСР, Німеччина
Mp_rocket Британія, Німеччина
Mp_ship Британія, Німеччина
Mp_stalingrad СРСР, Німеччина

Бій проти всіх

Особливості режиму
  • В режимі настроюються: час гри, максимальна кількість ворогів;
  • Кожен гравець може вибрати зброю;
  • Якщо гравець вмирає, то він майже відразу воскресає, в залежності від налаштувань сервера, у випадковому місці на карті.
Умови перемоги
  • Гравець набирає максимальну кількість очок;
  • Гравець набирає більшу кількість очок по завершенні часу, відпущеного на гру.

Командний бій

Особливості режиму
  • В режимі настроюються: час гри, максимальна кількість очок;
  • Гравців розподіляються за двома командами: Союзники і Бійці Осі;
  • За вбивства ворожих гравців команді нараховуються очки;
  • За самогубства і вбивства гравців своєї команди, очки знімаються;
  • Якщо гравець вмирає, то він після закінчення заданого налаштуваннями періоду часу перероджується у випадковому місці на карті.
Умови перемоги
  • Команда набирає максимальну кількість очок;
  • Команда набирає більшу кількість очок по завершенні часу, відпущеного на гру.

Штаб

Особливості режиму
  • В режимі настроюються: час гри, максимальна кількість очок;
  • Гравців розподіляються за двома командами: Союзники і Бійці Осі;
  • Періодично на карті у випадкових місцях виникає штаб, який представляє собою рацію, який необхідно захопити, перебуваючи в безпосередній близькості від нього протягом деякого часу;
  • Захопивши штаб, команда зобов'язана не підпускати до нього гравців ворожої команди;
  • Очки нараховуються команді за час утримання штабу;
  • Поки захоплений штаб, атакуючі можуть перероджуватися після закінчення заданого налаштуваннями періоду часу, у той час як захищають перероджуються тільки після знищення штабу.
Умови перемоги
  • Команда набирає максимальну кількість очок; -->

Виноски

  1. Тут автори гри дещо не додумали: скажімо, гвинтівка Мосіна з оптичним прицілом, чи німецький карабін 98 з оптикою чомусь не можуть поповнювати набої від таких самих видів зблої зі звичайним, не оптичним прицілом
  2. Так, скажімо, перед висадкою в Сталінграді є момент, коли комісар розстрілює дезертира, а снайпер - навпаки - комісара, який не дозволяє бійцеві укритися від шквалу кулеметів
  3. Посилання

Відвідайте інші вікіпроекти на Вікія!

Випадкова вікі